Како да ги проверите текстовите за плагијат

како да се проверат текстовите за плагијат

Секој текст што е објавен на Светската мрежа мора да биде единствен – како да се проверат текстовите за плагијат?

Како некој што напишал (повеќе или помалку компетентно) многу написи – верувајте ми, ако користите надворешен извор на вашата содржина (на пример, ангажиравте текстописец), треба да бидете многу внимателни.

Затоа што – како што вели блогерот Мортен Сторгард – оние што пишуваат содржина имаат висока интелигенција. И тие можат да ги доведат во заблуда своите клиенти ако тоа е нивната крајна цел.

Зошто текстовите треба да бидат единствени?

Во целиот свет, постои едно од малите права што е монопол – а тоа е авторско право.

Пребарувачите (како Гугл, Бинг, Јаху) и други, исто така, бараат содржина што е уникатна.

Зошто? Компаниите што стојат зад овие машини за пребарување сакаат само едно за своите корисници – тие можат, со помош на нивните страници, да пронајдат содржина што ќе го задоволи интересот што го предизвика пребарувањето.

Затоа, тие ја гледаат истата содржина како дупликат.

И тие не ја индексираат (вклучуваат во резултатите од пребарувањето) таквата содржина.

Ниту, пак, тие дозволуваат соработка со, да речеме, нивните придружни рекламни програми – како што е Google Adsense.

Освен фактот дека сопствениците на страници кои користат дупликат содржина не можат да користат пребарувачи како извор на сообраќај, во повеќето земји во светот објавувањето странски дела (без дозвола на авторот) е кривично дело што се казнува со закон.

„Што ми е гајле, кој ќе ме бара? – ќе рече некој.

Никогаш не знаеш. Никогаш не знаеш.

И објавувањето на содржината може да се класифицира како т.н. продолжување на кривичните дела.

Сè додека содржината останува – во пракса, застарувањето не тече. Т.е. ако објавите нешто што трае 10 години – и го избришете на 10-та година, тогаш застарувањето ќе започне од 10-та година.

Покрај тоа – авторот на она што се користи може да користи т.н. Отстранување на DMCA – бараат содржината да се отстрани.

И хостинг компаниите кои имаат поставено страници – обично ќе соработуваат со властите и ќе „кажат“ кој е наводен сопственик на страницата.

Што треба да сториме за да провериме дали текстот е единствен?

Прочитајте го добро. Звучи многу како трол, но тоа треба да биде вашата почетна точка.

Дали има реченици, изрази што оставаат посебен впечаток врз вас?

Нагласете ги оние делови од текстот што содржат побизарен редослед на зборови.

Зошто?

Обично мрзливите текстописци земаат туѓ текст. Тие малку го парафраат. И тие му ја предаваат на тој што го нарачал за објавување. Или користете софтвер за да генерирате содржина (повеќе за овие методи, како да ги користите етички и како да профитирате од нив може прочитајте овде )

Мој совет е да бидете секогаш внимателни.

Многу текстописци со сомнителен морал обично ги пренесуваат веднаш и со многу добар квалитет првите неколку текстови што ги нарачувате.

На овој начин – откако ја освоија вашата доверба, тие последователно пренесуваат понизок квалитет и дефинитивно украдени текстови.

За ова – секогаш бидете будни. И започнете со почудните делови на пренесениот текст. Тие можат да ве одведат до нивниот оригинален извор.

Забелешка – сосема е нормално да се користи друг извор. Но, мора соодветно да се цитира.

Сепак, оние што бараат информации не сакаат да го прочитаат истото што е парафразирано или е земено од цитати од други извори.

Зад секое пребарување – е предизвикано од нешто. Овој интерес мора да биде задоволен.

„Но, ако некој бара нуклеарни реактори, тогаш јас – што, морам да станам нуклеарен научник?“.

Затоа, пишувањето текстови честопати е потценето. И ниско платени. И тоа е причината зад успехот што стои зад повеќето страници.

Ако немате посебно знаење за некоја тема. И не можете да истражувате. Не пишувај. Е.

Кој софтвер може да се искористи за да се провери дали има плагијат?

За текстови што се на англиски јазик – препорачувам Грамари. Користената врска е здружена.

Грамарли е софтвер што може да исправи грешки (интерпункција, граматика) и стилски да поправи англиски текст. Еве можете да ја тестирате проверката на плагијат.

Јас сум напиша цел напис како може да заработите со правопис преку Грамарли. И станете партнер исто така како мене на оваа страница.

Неговите основни карактеристики и приклучокот Google Chrome се целосно бесплатни. И вие, како што реков, може да имате корист од ова.

Друга платена алатка што можете да ја користите е Copyscape.

Copyscape има можност да се поврзе со WordPress.

Во овој случај, плаќањето се наплатува врз основа на обемот на текстот.

3 центи за пребарување (до првите 200 зборови), плус 1 цент за секои 100 зборови.

Значи, текст од 1000 зборови ќе ве чини 11 центи.

„Па, тоа е грабеж, ако проверам 10 000 зборови секој месец, морам да дадам долар и нешто друго. Ова ќе ви заштеди најмногу долар, верувајте ми. И секогаш можете да пребарувате само преку специфични ставови – и да заштедите еден долар.

Ако користењето платена алатка не е во вашиот џеб (и ова е најевтината инвестиција – верувајте ми), можете да користите и бесплатни алатки за верификација.

Како:

Овие се најпознати. Но, има и повеќе. Користете ги што е можно повеќе.

Конечни размислувања за тоа како да ги проверите текстовите за плагијат

Советите и мислите презентирани во оваа статија се однесуваат на јазици кои имаат азбуки со посебни фонеми (звуци) за секоја буква.

За повеќе специфични јазици – како што се јапонски, кинески и други.

Ова мора да го проверите сами.

Но, главната работа е – кога проверувате, знам дека звучи како трол, но мора да го знаете јазикот на кој е напишан текстот.

И, плативте фер цена за пишување текст.

За време на пишувањето – не сум користел друга личност при креирањето на содржината на pasivendohod.net (што се чини очигледно).

Пишував за други луѓе – но не сум експерт за создавање содржина насочена кон пребарувачот.

За ова – ќе бидам среќен ако темата вклучува Бугари кои користат надворешен извор на содржина за своите блогови, е-продавници итн.

Кои методи ги користите – за да бидете сигурни дека испраќате уникатни текстови?

Темата – секако, е отворена за дискусија.

И, ако сакате да помогнете во развојот на pasivendohod.net – можете да ги споделите нејзините содржини на социјалните мрежи.

Или лајкувајте ја нашата страница на Фејсбук.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење