Реферална мрежа

Реферална мрежа

Ако искате да успеете в бизнеса – един от вариантите е да създадете реферална мрежа.

Но какво е реферална мрежа?

Рефералната мрежа представлява група от лица (било то физически, било то дружества), които изпращат/препоръчват клиенти към даден бизнес.

Системата може да бъде изградена чрез парични стимули (те изпращат клиентите, ако се стигне до сделка – Вие им давате премия), може да бъде взаимна (да кажем – един юрист препоръчва счетоводител, счетоводителя – клиенти на юриста), може да е смесена (да се изплаща премия/комисионна и взаимно да се препоръчват клиенти).

Рефералната мрежа е един от най-ключовите аспекти за изграждането на успешен бизнес – особено, ако той е във сферата на услугите или при стоките от по-скъпия сегмент (да кажем – при автомобилите).

„Ха, та това е много глупаво определение. Звучи ми като разказа на Чудомир – как майсторите на покриви нарочно хвърляли боклук в комините, та зимата коминочистачите да имали работа. А коминочистачите – чупели керемидите, за да имат лятото майсторите работа.“ – ще кажете Вие.

Да – би могло да се каже и по този начин. Но – все пак в центъра на всичко трябва да бъде поставян клиента. Дали тази взаимовръзка ще му донесе полза?

Как да изградим реферална мрежа?

В офлайн бизнесът е лесно – местната общност от предприемачи се познава. Чрез един ненаименуван договор („нетипов“ договор, който обвързва страните с екслузивност – едната да препоръчва другата и обратно) може да се определи възнаграждението.

Ала как да стане онлайн?

Може да се ползва софтуера за изграждане на реферален маркетинг OSI Affiliate (повече за този сайт може да прочетете тук).Сайтът е толкова уникален, че даже предлага възможност да печелите пари от промотирането му (като набирате други промоутъри).

Ако пък мислите, че е по-добре само да наберете промоутъри, които да промотират Ваша стока/услуга срещу заплащане – то вижте сайта за афилиейт маркетинг Tapfilliate (повече за този сайт може да прочетете тук).

Как да поддържаме нашата реферална мрежа?

В бизнеса има едно правило: „80/20“.

Над 80 процента от продажбите често идват от 20 процента от продуктите, които предлагаме.

Така ще и при рефералната мрежа.

Някои реферали може да Ви носят повече от половината продажби.

Така че – тях трябва да ги възнаграждавате повече.

Освен комисионна – предложете и бонусна система за тези, които носят повече. Стимулирайте ги.

„Брат, попрекалил си с гледането на „Гленгери глен рос“. Първият получава кадилак, а останалите – комплект с ножове, така ли?“. („Гленгери глен рос“ е страхотен филм за група търговци, които извършват обаждания на клиенти, за да им продават имоти. Гледайте го. б.а.).

Не точно така, но определено трябва да се стимулират тези, които извършват повече. Ако така и така ще давате комисионна за извършената продажба, а някой не я генерира – то направете сметката така, че ако раздадете бонус, то да не Ви се отрази.

Използвайте най-различни методи за привличане на внимание. Създайте рекламни материали, които Вашите реферали да ползват.

„Да окичваме спирките с реклами? До там ли да стигнем“ – ще кажете Вие.

Ако искате да сте успешни – трябва да се преборите с някои предразсъдъци.

Реферална мрежа или МЛМ (MLM) /мулти левъл маркетинг/

Според мен (а аз не съм специалист по маркетинг) реферлната мрежа не е мрежов маркетинг.

Това не е пирамида.

Да, вие може да стимулирате тези, които изпращат клиенти към Вас.

Може и да стимулирате набирането на повече промоутъри, като давате допълнителен процент за тези, които набират други промотъри.

Но в никакъв случай не въвеждайте „входни такси“. Такси ангажимент (да бъде продаден определено количество продукт). Или нещо от сорта.

Вие носите основния стопански риск. Не Вашите реферали, афилиати.

 

Финални мисли относно създаването на реферална мрежа

Създаването на бизнес е „позиционна война“.

Колкото повече помощници имате – толкова по-добре.

Ако сметнете добре разходите си – създаването на реферална мрежа може само да Ви помогне (например компанията „Амазон“ е едно от първите, която въвежда афилиейт система към своя сайт. И в резултат – хиляди рекламодатели започват да насочват трафик към техния сайт).

Ако статията Ви е допаднала – оставете своя коментар, въпрос или забележка.

Споделете написаното и в социалните мрежи със своите близки и приятели.

Прочетете и другите материали, които съм качил на pasivendohod.net

По този начин помагате този сайт да се развива.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по