Реферална мрежа

Реферална мрежа

Ако искате да успеете в бизнеса – един от вариантите е да създадете реферална мрежа.

Но какво е реферална мрежа?

Рефералната мрежа представлява група от лица (било то физически, било то дружества), които изпращат/препоръчват клиенти към даден бизнес.

Системата може да бъде изградена чрез парични стимули (те изпращат клиентите, ако се стигне до сделка – Вие им давате премия), може да бъде взаимна (да кажем – един юрист препоръчва счетоводител, счетоводителя – клиенти на юриста), може да е смесена (да се изплаща премия/комисионна и взаимно да се препоръчват клиенти).

Рефералната мрежа е един от най-ключовите аспекти за изграждането на успешен бизнес – особено, ако той е във сферата на услугите или при стоките от по-скъпия сегмент (да кажем – при автомобилите).

„Ха, та това е много глупаво определение. Звучи ми като разказа на Чудомир – как майсторите на покриви нарочно хвърляли боклук в комините, та зимата коминочистачите да имали работа. А коминочистачите – чупели керемидите, за да имат лятото майсторите работа.“ – ще кажете Вие.

Да – би могло да се каже и по този начин. Но – все пак в центъра на всичко трябва да бъде поставян клиента. Дали тази взаимовръзка ще му донесе полза?

Как да изградим реферална мрежа?

В офлайн бизнесът е лесно – местната общност от предприемачи се познава. Чрез един ненаименуван договор („нетипов“ договор, който обвързва страните с екслузивност – едната да препоръчва другата и обратно) може да се определи възнаграждението.

Ала как да стане онлайн?

Може да се ползва софтуера за изграждане на реферален маркетинг OSI Affiliate (повече за този сайт може да прочетете тук).Сайтът е толкова уникален, че даже предлага възможност да печелите пари от промотирането му (като набирате други промоутъри).

Ако пък мислите, че е по-добре само да наберете промоутъри, които да промотират Ваша стока/услуга срещу заплащане – то вижте сайта за афилиейт маркетинг Tapfilliate (повече за този сайт може да прочетете тук).

Как да поддържаме нашата реферална мрежа?

В бизнеса има едно правило: „80/20“.

Над 80 процента от продажбите често идват от 20 процента от продуктите, които предлагаме.

Така ще и при рефералната мрежа.

Някои реферали може да Ви носят повече от половината продажби.

Така че – тях трябва да ги възнаграждавате повече.

Освен комисионна – предложете и бонусна система за тези, които носят повече. Стимулирайте ги.

„Брат, попрекалил си с гледането на „Гленгери глен рос“. Първият получава кадилак, а останалите – комплект с ножове, така ли?“. („Гленгери глен рос“ е страхотен филм за група търговци, които извършват обаждания на клиенти, за да им продават имоти. Гледайте го. б.а.).

Не точно така, но определено трябва да се стимулират тези, които извършват повече. Ако така и така ще давате комисионна за извършената продажба, а някой не я генерира – то направете сметката така, че ако раздадете бонус, то да не Ви се отрази.

Използвайте най-различни методи за привличане на внимание. Създайте рекламни материали, които Вашите реферали да ползват.

„Да окичваме спирките с реклами? До там ли да стигнем“ – ще кажете Вие.

Ако искате да сте успешни – трябва да се преборите с някои предразсъдъци.

Реферална мрежа или МЛМ (MLM) /мулти левъл маркетинг/

Според мен (а аз не съм специалист по маркетинг) реферлната мрежа не е мрежов маркетинг.

Това не е пирамида.

Да, вие може да стимулирате тези, които изпращат клиенти към Вас.

Може и да стимулирате набирането на повече промоутъри, като давате допълнителен процент за тези, които набират други промотъри.

Но в никакъв случай не въвеждайте „входни такси“. Такси ангажимент (да бъде продаден определено количество продукт). Или нещо от сорта.

Вие носите основния стопански риск. Не Вашите реферали, афилиати.

 

Финални мисли относно създаването на реферална мрежа

Създаването на бизнес е „позиционна война“.

Колкото повече помощници имате – толкова по-добре.

Ако сметнете добре разходите си – създаването на реферална мрежа може само да Ви помогне (например компанията „Амазон“ е едно от първите, която въвежда афилиейт система към своя сайт. И в резултат – хиляди рекламодатели започват да насочват трафик към техния сайт).

Ако статията Ви е допаднала – оставете своя коментар, въпрос или забележка.

Споделете написаното и в социалните мрежи със своите близки и приятели.

Прочетете и другите материали, които съм качил на pasivendohod.net

По този начин помагате този сайт да се развива.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Какво е дропшипинг?

Няма да се уморя да повтарям – pasivendohod.net е посветен на Негово Величество Посетителя. А към темата „Какво е дропшипинг“ определено има потенциален посетителски интрес – поне при проверката чрез популярни инструменти за проучване на ключови думи в търсачките. За това, то реших и аз да създам малък материал по

Идеи за бизнес от дома (домашен бизнес)

Как да си направим мърч

Pasivendohod.net е бил винаги посветен на предприемачески теми,  към които има потенциален посетителиски интерес; такава е „как да си направим мърч“. Думата „мърч“ е чуждица, която няма точен еквивалент на български. И означава всички артикули, които едно популярно лице/органзация създава за своята фенска база. Да речем: чаша с логото на