Како да заработите пасивен приход (дивиденда) од инвестирање во недвижен имот

Како да заработите пасивен приход (дивиденда) од инвестирање во недвижен имот

Кога некој ќе ја прочита реченицата: „Како да профитирате од инвестирање во недвижен имот?“. тогаш тој може да биде незадоволен.

„Дали сум толку глупав? – би прашал тој. Да, шпекулациите за недвижнини, како и изнајмувањето, се метод за заработка пари стар колку и напредните цивилизации (да се потсетиме само дека еден од најбогатите луѓе во антички Рим, Марк Красус се збогати со купување имот за следната на ништо).

Не, бидете сигурни, во овој напис нема да зборувам многу за купување имот или за изнајмување. Во Бугарија, цените стагнираат – во повеќето случаи купениот имот нема да ја зголеми неговата пазарна цена, а стекнатата закупнина ќе биде повеќе или помалку иста со амортизацијата.

Е зборувам за методи популарни на Запад што создаваат пасивни приходи.

Но, пред тоа – многу важна приколка. Јас не сум еден од најпаметните луѓе на планетата. Но, дури и јас ја знам едноставната вистина – никогаш не дозволувајте да инвестирате пари што можете да ги изгубите.

Ова правило треба да ве води и вас.

Бидејќи не вложив ниту денар на начините што ќе ги опишам подолу – во оваа статија нема да дадам врски до трети страни. Мора да направите истражување (ако ве интересира) – на ваш сопствен трошок и ризик.

Како можете да заработите пасивен приход инвестирајќи во недвижен имот?

Инвестициите во недвижнини може да се класифицираат со пет методи.

Инвестициски фонд во недвижнини (РЕИТ)

Инвестициски фондови (трустови) се јавни или приватни компании кои „собираат“ пари од инвеститори за купување и управување со различни недвижнини. За Соединетите држави, овие компании плаќаат дивиденда на акциите што ги поседуваат инвеститорите.

Можеби сум во заблуда (ве молам исправете ме ако грешам), но добар пример за овој деловен модел е донекаде деловна активност на славниот Грант Кардон.

Што прави г-дин Кардон во пракса? Собира пари од многу инвеститори. И купува недвижен имот со кој е ангажиран да управува. За секоја завршена трансакција (ако ја продаде купената) тој собира такси од своите инвеститори. Исто така, собира разни давачки поврзани со управувањето со имотот. Ако ви звучи глупаво – некој што дава пари, г-дин Кардон секогаш на сметка (профит или не, тој си ги зема хонорарите), тогаш до одреден степен неговата идеја има смисла.

Г-дин Кардон се труди да оствари профит (сепак, угледот ќе му овозможи да остане во оваа деловна активност). И купените имоти се од многу висока вредност (десетици, стотици милиони долари) – наплатата на многу инвеститори им овозможува да се купат.

Примерот е само пример. Постојат многу мислења на Интернет за конкретниот господин – некои го фалат, други се прилично негативни.

Значи – купувањето акции во таков фонд може да се изврши преку брокер.

Во Бугарија, има (мислам) и компании кои се преклопуваат на оваа деловна идеја – јавно тргувани компании кои имаат посебна инвестициска цел. Не сакам да давам примери. Само барај се.

Вистински дивиденди на ЕТФ

Во пракса, на Запад многу инвестициски фондови се обединети во разменливи средства. Што значи тоа? Различни инвестициски фондови се осиромашени во еден фонд што може да се тргува.

На овој начин – ако едниот фонд работи полошо, а другиот подобро – тогаш како комбиниран ризик се намалува.

Но сепак – повторувам дека секогаш постои ризик.

Недвижнини финансирани од народот

Crowdfunded е англиски термин за нешто многу едноставно – многу луѓе го купуваат својот удел во имот.

Оваа шема е толку популарна на Запад што дури имам слушнато дека луѓето купуваат мал удел за да можат да користат недвижен имот за одреден временски период (или многу скапа работа – да речеме авион или јахта).

Постојат многу платформи преку кои може да се стекне учество во имот. Секој од нив наплатува надоместок за своето учество.

Бидејќи – повторувам (со ризик да станам досаден) немам дополнителни пари за да инвестирам на овој начин – тоа нема да ви остави врски до такви страници.

Можете само да барате пари.

Мојот совет е – ако имате седиште во Бугарија, тогаш внимателно прочитајте ги правните документи и што правите.

Скоро и да нема деловна активност во која инвестицијата е осигурена сто проценти. Да се потсетиме на зборовите на Балзак (изговорени преку еден од неговите ликови) – стечајниот трговец не е подобар од разбојникот. Можете да се заштитите од разбојникот.

Имот за изнајмување

Имотите можат да се изнајмат. Ова е нивниот „плод“.

Не можам да ти дадам совет. Но, според мое мислење – ако тоа ќе го сторите, тогаш купениот мора да биде во град каде што има универзитет. Изнајмувањето на недвижен имот е регулирано со Законот за облигациони односи и договори. Ако потпишете договор повеќе од една година – закупнината мора да биде регистрирана како товар на имотот во Агенцијата за регистрација. Затоа многу луѓе во Бугарија заклучуваат една година (со опција за обновување).

Ако го изнајмите станот за ноќевања – можам да ви кажам дека за да бидете во ред, треба да следите многу правила. Регистрацијата на страницата е можеби една од нив.

Повеќе за правилата – натопете во вашата општина или контактирајте ги методолозите од Националната агенција за приходи.

И последния метод

На англиски јазик се вика „Изведување белешки за хипотека“ – бугарскиот превод ме избегнува.

Но, методот е следен: едно лице позајмува на трето лице (кое го познава и му верува). Третото лице купува заем со воспоставување хипотека. Покрај тоа, третата страна ја потпишува таканаречената задолжница – документ чиј превод исто така го избегнувам. Можеби задолжница?

Секој месец третата страна го плаќа долгот кон доверителот.

Тој исто така го чува имотот и го одржува.

Ако прашате – колкав е профитот на трето лице? Па – ако лицата се познаваат и се согласуваат за заемно корисни услови, тогаш тој може да го користи имотот по разумни цени (нешто како поволна кирија).

Не сум чул да се користи ваква практика во Бугарија. Не дека ние Бугарите сме најлошите луѓе на планетата. Само не гледам како ова може да се случи овде (затоа што е најдобро за човек, од гледна точка на нашиот менталитет, да изнајми нешто со опција да го купи).

Ако сте заинтересирани (и зборувате англиски) – можете да прочитате повеќе за оваа шема на Интернет.

Финални мисли

Во очите на многу луѓе, инвестирањето во недвижен имот е најсигурна заштита на нивните заштеди. Меѓутоа – ако ја погледнеме пирамидата на Маслов, потребата за покрив над главата може да се припише на егзистенцијалните потреби.

Без оглед како гледате на тоа – нема ништо загарантирано на овој свет.

Да, во моментов во Бугарија даноците на недвижнини се релативно ниски (воопшто нема на земјоделските земјишта). Дали ова ќе продолжи и во иднина?

Вистински богати луѓе ги диверзифицираат своите заштеди – во недвижнини, во благородни метали и скапоцени камења, во уметнички предмети, во акции и обврзници, во осигурување на живот “Lifeивот” (можете да прочитате повеќе за тоа тука), итн.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење